KDH víťazstvom v eurovoľbách v Prešovskom kraji sa vrátilo na začiatok 90. rokov

18.06.2004 Celý región

Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyhralo voľby do Európskeho parlamentu (EP) za deväť obvodov na území Prešovského kraja a jeho regionálny nominant Ján Hu...
Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) vyhralo voľby do Európskeho parlamentu (EP) za deväť obvodov na území Prešovského kraja a jeho regionálny nominant Ján Hudacký z Prešova získal kreslo v EP. Je to podľa viacerých miestnych lídrov veľmi dobrý výsledok, ktorý pripomína volebné zisky KDH zo začiatku 90. rokov v tomto regióne.

KDH v Prešovskom kraji získalo dovedna 23 554 hlasov, čo je 24, 81 percenta z celkovo odovzdaných hlasov. Slovenská demokratická a kresťanská únia (SDKÚ) skončila druhá so stratou asi 3500 hlasov (21, 1 percenta) a tretí Smer (tretia cesta) mal menej o bezmála 11 tisíc hlasov (15, 1 percenta). KDH vyhralo v šiestich volebných obvodoch - Bardejov, Humenné, Kežmarok, Prešov, Stropkov, Vranov nad Topľou a druhé skončilo v obvodoch Poprad, Stará Ľubovňa (vždy za SDKÚ) a Svidník (za Komunistickou stranou Slovenska).
Hudacký, ktorý kandidoval na treťom mieste, dostal spolu 10 343 preferenčných hlasov, z nich len v prešovskom volebnom obvode 3994. Ako na tlačovej konferencii v Prešove 14. júna priznal, očakával viac podpory z iných regiónov Slovenska. Každopádne bol by rád, keby na výkon svojho mandátu mal podporu z volieb s vyššou účasťou voličov než aká bola v SR.
Zdôraznil, že chce v EP naplniť svoj predvolebný slogan Aby východ nebol len okrajom. Potešilo by ho, keby sa realitou stal vznik výboru EP pre malé a stredné podnikanie. Vedel by si v ňom ako terajší riaditeľ Regionálneho a poradenského informačného centra v Prešove predstaviť pôsobenie. Zároveň je členom správnej rady Európskej asociácie regionálnych rozvojových agentúr. Blízko má aj k oblasti, ktorú dostal na starosť slovenský eurokomisár Ján Figeľ, jeho spolužiak z vysokoškolských štúdií.

(jj)
 

Vyberte región